My Digital Story

Just to make live easier…

Issues when update iphone/ipad firmware in iTunes

Tinyumbrella

I am Apple fan using both iphone and ipad. However, all my idevices are jailbroken. When we jailbreak, we sometimes install software that some time make iTunes unable to connect to Apple server for verification. This might happen if you use tinyumbrella (that is required to acquire SHSH blobs to be kept in Saurik server so that you can downgrade your firmware in case of any reason)  which will alter (actually add 127.0.0.1) in your /etc/hosts (for Mac OSX computer) in front of gs.apple.com server name.

So, you need to remove the 127.0.0.1 in the file. Follow the following steps:

1. Go to Terminal

2. Type: “sudo nano /etc/hosts. The terminal will ask you the Administrator password. This is required as the file is write-protected.

3. Remove the 127.0.0.1 from the file. And save it by clicking Ctrl + O.

4. Now you may update your iphone/ipad device again.

Wifi Sync

Another reason why you iTunes can not connect to Apple server to update your device firmware might be due to Wifi Sync (that enable you to sync your iphone/ipad wirelessly). So please uninstall the application. Follow the steps:

1. Download the wifi sync uninstaller at HERE.

2. Unzip the file and run the the script.

3. It will ask you to enter Administrator password in Terminal.

4. Restart your computer.

5. Now you may update your iphone/ipad device again.

Advertisements

27/09/2010 Posted by | Apple, iPhone | Leave a comment

Bagaimana mendapatkan latitude & longitude dari Google maps

Dalam zaman canggih dengan teknologi GPS hari ini, sepatutnya pemandu-pemandu tak perlu lagi sesat untuk mencari lokasi kenduri kahwin, tempat program, pejabat rakan niaga, rumah kawan, adik-beradik dan sebagainya. Ramai yang tahu kewujudan Goggle maps, tetapi setakat tahu guna nak tengok bumbung rumah sendiri sahaja, nak check bumbung bocor atau pun tidak.

Kalau tahu sekali pun, takat boleh copy-and paste portion of the Google maps ke email untuk ditunjukkan kepada para pelawat masing-masing.

Sebenarnya, Google maps membenarkan kita mendapat kan koordinat (titik) latitude dan longitude daripada petanya dan kita boleh memberikan koordinat tersebut kepada pelawat kita. Dengan adanya koordinat ini, maka mereka boleh memasukkan koordinat itu ke dalam GPS navigator mereka (Garmin, Papago, Tom-Tom) dan seterusnya sampai ke destinasi tersebut tanpa sesat dan menggangu tuan rumah dengan bertelefon bertanyakan petunjuk jalan.

Saya akan tunjukkan kaedah mendapatkan koordinat dari Google maps; pertama dengan menggunakan Google maps di web browser komputer. Keduanya dengan Google maps di iphone. Kalau yang tak ada iphone tu, beli lah satu. Guna Google maps di Android phones pun boleh juga.

Sebenarnya cara yang paling senang ialah dengan menggunakan Google Earth. Cuma leceh sebab kena download dan install dulu di PC. Kadang-kadang komputer di office tak boleh install software selain di rumah tak ada internet atau internet slow sangat. Ye lah, sapa suruh guna internet broadband Maxis dan Digi 🙂


Google maps di PC

1. Pergi ke Google maps di maps.google.com.my
2. Browse sama ada secara manual atau taip nama tempat yang ingin kita dapatkan koordinatnya. Contohnya, rumah kita, tempat program, etc.
3. Di hujung atas sebelah kanan, klik “New!”
4. Sebuah pop-up windows akan appear untuk beberapa tools yang Google sedang experimen.
5. Tools yang kita perlukan ialah “LatLng Tool Tip” dan juga “LatLng Marker.” Tool “LatLng Tool Tip” menyebabkan koordinat mana-mana kawasan peta yang kita gerakkan mouse akan menunjukan latitude dan longitude titik tersebut. Manakala tool “LatLng Marker” membolehkan kita mark koordinat tempat yang kita kehendaki dengan right-click dan memilih untuk mark koordinat titik di mana mouse pointer itu berada.

6. Sekarang, anda akan dapat melihat koordinat tempat yang telah dipilih tadi dalam format ddd.ddddd*. Tolong ingat selain format ddd.dddd* koordinat boleh di tulis dalam bentuk ddd* mm’ ss.s’ atau ddd* mm.mmm’ Pastikan anda mengubah format koordinat alat nvigasi GPS anda kepada ddd.dddd* sebelum memasukkan koordinat tersebut. Jika tidak, anda akan sesat lagi.

Sila rujuk gambar di bawah untuk memudahkan pemahaman anda.

Tentukan titik dalam kawasan peta yang ingin diketahui koordinatnya.

Klik New! di sebelah kanan atas skrin Google maps

Enablekan feature "LatLng Tool Tip" dan "LatLng Marker"

Right click untuk mendapatkan Latitude dan Longitude marker

Sekarang anda boleh melihat koordinat tersebut dalam format dd.ddd*

26/09/2010 Posted by | GPS | , , | 2 Comments